Izegemsestraat

Beschrijving

Oostelijke uitvalsweg, vanaf de dorpskom richting Izegem; licht gebogen tracé. Overwegend rijbebouwing met burgerwoningen en enkele winkels; verder buiten de dorpskom, gevarieerde functie typerend voor een uitvalsweg, zie garage, recent grootwarenhuis en andere kleine bedrijven; recente villabouw.

Basisbebouwing: overwegend breedhuizen van twee bouwlagen onder pannen zadeldaken, uit eind 19de eeuw en eerste kwart van de 20ste eeuw, onder meer met karakteristieke tandfriezen (nummers 6, 12-16, 15), en de jaren 1930 met typische granitobepleistering onder meer nummer 75 van 1938, nummers 106-108 van 1937 en nummers 101-103. Nummer 2, hoekpand met herberg zogenaamd "Afspanning", van 1938, naar ontwerp van J. Van Damme (Rumbeke). Bakstenen parement getypeerd door aflijnende granitobepleistering en pui met beraping. Rechthoekige vleugeldeur in omlijsting van bruingeglazuurde tegels; patrijspoortvensters. Nummer 23, naar ontwerp van J. Liebaert (Rumbeke), 1936. Ook eenheidsbebouwing van 1932, naar ontwerp van A. Van Coillie (Roeselare).

Nummer 98, verbouwing naar ontwerp van J. Lagae van 1941.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol