Bevel

Beschrijving

Zuidoostelijke deelgemeente van Nijlen met een oppervlakte van 657 ha en 1.973 inwoners (1/1/1997). Gelegen aan de Nete met bevolkingsconcentraties in de dorpskom en in de gehuchten Heikant en Moleneinde. Evenals te Nijlen en te Kessel werden te Bevel Romeinse archeologica opgegraven: een mooie terra-sigillata-schaal uit midden 1ste eeuw samen met een handgemaakte ijzertijdpot in een Romeinse waterput. In de 13de eeuw zogenaamd "Beverle": bosje op hoge zandgrond, beverbos of beverheide. Evenals Nijlen en Kessel, wellicht sinds 1212, behorend tot de Bijvang van Lier. Het dorp noemde zich moederparochie van Kessel en Nijlen en had vermoedelijk één van de oudste kerkjes van de streek. De heerlijkheid Diepenvoord en Waaienberg, werd in 1681 in leen genomen door Joost Wyckmans. Bevel werd in 1580-1586 tijdens de gevechten rondom Lier verwoest en verlaten. Zelfstandige gemeente in 1801. Grenswijzigingen met Gestel en Kessel in 1937.

Centraal straatdorp aan de verbindingsweg Kessel-Herenthout, ± ter hoogte van het kruispunt met de baan naar Nijlen, recente verkavelingen uit de tweede helft van de 20ste eeuw ten noorden. Voorts landelijk gebied met in het zuidoosten, doorlopend op grondgebied Itegem, tussen de weg Bevel-Herenthout en de Grote Nete de natuurwetenschappelijk waardevolle "Kruiskensberg" en omgeving (zie Kruiskensbaan) met een zeldzame verscheidenheid van landschapsvormen en vegetatietypes.

• STOCKMANS J.B., Geschiedenis der gemeenten Kessel, Bevel, Nylen, Emblehem en Gestel, Lier, 1910, p. 125-168.

Auteurs: Steyaert, Rita