Grasheide

Beschrijving

Zuidoostelijk gehucht van Putte met 1.730 inwoners op 1-1-1995, van west naar oost grenzend aan Rijmenam (Bonheiden), Keerbergen en Schriek (Heist-op-den-Berg). Jongste woonkern van Putte nog niet vermeld op de Ferraris- en Vandermaelenkaarten, toponiem "Grasheyde" voor een deel van het grondgebied wel voorkomend op de Poppkaart waarbij voor het huidige gehucht alleen verspreide hoevebouw ingetekend is; in de tweede helft van de 19de eeuw uitgegroeid tot een langgerekt straatgehucht dat in 1905 een zelfstandige parochie werd. Thans nog steeds vrij schaars bebouwd, landelijk gehucht met dorpskern rondom de Sint-Gerardus-Majellakerk van 1910 en een kleine concentratie van bebouwing ter hoogte van het kruispunt Leuvensebaan, Schrieksesteenweg en Tinstraat. Volgens oude kaarten verspreide (omgrachte) hoeven waarvan enkele, al dan niet aangepast, bewaard bleven zoals de Heerkenshoeve (Heerkenslei nummer 1), de Latoenehoeve (Kaaslei nummer 2) en de Peerdeveehoeve (Paardenstraat nummer 5).

• DIRIKEN P., Geogids Groentestreek, s.l., 1995, p. 77.

Auteurs :  Steyaert, Rita