Jules Lagaelaan

Beschrijving

Aangelegd circa 1930 als verbinding tussen de havenkop en de Ardooisesteenweg (zie in onbruik geraakt nijverheidsspoor). Genoemd naar de Roeselaarse beeldhouwer Jules Lagae (1862-1931). Voornamelijk woonfunctie; twee bedrijven met achterliggende magazijnen (nummers 2, 14). Veel interbellumbebouwing van twee tot vier bouwlagen uit de jaren 1930. Bakstenen gevels uit eind jaren 1940-begin jaren 1950 met onder meer typerende puntgevels, rechthoekige erkers en stenen venster- en deuromlijstingen: nummer 7 van 1952 , nummer 18 van 1949 en nummer 21 van 1946.

• Stadsarchief Roeselare, 91/1946, 271/1948, 160/1952.
  • DESMET G., De ontwikkeling der economische bedrijvigheid in en om de haven van Roeselare, 1862-1962, Roeselare, 1962.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C., TANSENS A. & VANNESTE P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol