Geografisch thema

Karnemelkstraat

ID
1369
URI
https://id.erfgoed.net/themas/1369

Beschrijving

Verbindt de Manestraat met de Kattenstraat (waar ze vroeger een stuk van was); parallel met de Noordstraat. Voornamelijk woonfunctie. Basisbebouwing met bakstenen breedhuizen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw van twee bouwlagen en twee of drie traveeën onder pannen zadeldak; lijstgevels verlevendigd door banden in een andere kleur van baksteen; hier en daar historiserende invloed met opgaand dakvenster in trapgevel (nummers 24-26, 29,34, 45), nummers 9-10 met aflijnend korfboogfries. Nummer 36: gecementeerd dubbelhuis met schijnvoegen op verhoogde begane grond. Op het einde van de oude rooilijn, opmerkelijk gecementeerd huisje (nummer 12) van één bouwlaag en drie traveeën onder pannen zadeldak; twee rechthoekige vensters met goed bewaarde rolluikkasten. Rode bakstenen lijstgevels uit de jaren 1930 met typische driezijdige erkers en horizontale banden van simili-steen op nummers 14, 16 en 21; nummers 14, 16 met dakvenster onder gebogen fronton. Ook nieuwe bouw van maximum vier bouwlagen, voornamelijk in het begin van de straat.

  • Stadsarchief Roeselare, 316/1921, 408/1923, 221/1935.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C., TANSENS A. & VANNESTE P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Eenheidsbebouwing van stadswoningen

  • Omvat
    Stadswoningen

  • Is deel van
    Roeselare


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Karnemelkstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/1369 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.