Massenhoven

Beschrijving

Landelijke woongemeente gelegen aan Albertkanaal (zuiden) en A13 (noorden), enige industrie (diamantbewerking en bouwmaterialen), 902 inwoners in 1976 en een oppervlakte van 317 hectare. Oudste vermeldingen in de 12de eeuw, parochie tot 1839 verbonden met Viersel. De heerlijkheid Massenhoven was tot 1644 in handen van de vorst, nadien achtereenvolgens in het bezit van Adriaan Brouwers, de families van Zinnick en Cannaert en de baron de Saint-Vaast. Massenhoven werd circa 1585 volledig verwoest en lag in 1702-03 tijdens de Spaanse Successieoorlog op de verdedigingslijn tegen de Franse troepen. Nadien werd de gemeente nogmaals zwaar getroffen tijdens de Tweede Wereldoorlog (12 mei 1940).

Dorpskern met neogotische Sint-Stefaankerk en classicistisch kasteel gelegen in mooi park. Rondom het kerkplein rijhuizen uit het derde kwart van de 20ste eeuw; verder recente verkavelingen met alleenstaande landhuizen. Weilanden en velden met enkele sterk verbouwde hoeven.

• BLOMMAERT V., Bouwkundige monumenten in het natuurpark der beide Neten (II), in Natuur- en Stedenschoon, XLII, nummer 6, nov.dec. 1969, p. 3-21.
  • DE LATTIN A., Omzwervingen in de provincie Antwerpen, Dl. IV, in In de Kempen, Natuur- en Stedenschoon, XXXII, nummer 5-6, mei-juni, 1959, p. 82-83.
  • ROELANTS J., Een pareltje uit de Kempen. Santhoven met omgeving van gister, nu en morgen, Brecht, 1934.
  • SCHOBBENS J., Dans la province d'Anvers, dl. II, Brussel, [1930], p. 126.

Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n3 (Ru-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Steyaert, Rita