Pulle

Beschrijving

Meest oostelijke deelgemeente van de fusiegemeente Zandhoven, gelegen aan Albertkanaal, Netekanaal en Kleine Nete; in het zuiden doorsneden door A13; 920 inwoners in 1976 en een oppervlakte van 474 hectare. Plattelandsgemeente met loof- en naaldbossen, weilanden en landbouw.

Oudste vermelding uit begin 13de eeuw. Pulle behoorde eertijds aan de heren van Breda, later aan de Van Bautersems en de hertogen van Brabant. Sinds 1558 leen in handen van Gaspar Schetz, wiens erfgenamen in 1644 de heerlijkheid in volle eigendom verwierven. Dicht bebouwde dorpskern met kerk, gemeentehuis en pastorie; verder moderne woonhuizen uit de tweede helft van de 20ste eeuw en enkele lage oudere 19de-eeuwse huizen.

Tussen de weilanden en akkers meestal verbouwde hoeven bestaande uit een bakstenen woonstalhuis met rechthoekige. muuropeningen en een schuur waarvan enkele opklimmen tot de 19de eeuw. Enkele mooi gelegen hoeven in landbouwgebied tussen Albertkanaal en A13 (Nederviersel nummers 14 en 20). Even ten zuiden van de dorpskern zogenaamd Fatimapark, bidplaats, opgericht in 1933 en circa 1950 uitgebreid met een kruisweg.

Voorts moderne woon- en landhuizen uit de 20ste eeuw, laatst genoemde voornamelijk in bosrijke omgeving, onder meer een recente verkaveling ten noorden van het Albertkanaal.

In het noorden van de gemeente ligt het zogenaamd Krabbelshof (reeds vermeld begin 15de eeuw), een prachtig domein met bossen, weilanden en een mooie dubbele toegangsdreef vanaf de Boudewijnlaan; het oude kasteel werd verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog, de resterende bijgebouwen werden omgebouwd tot landhuizen (derde kwart van de 20ste eeuw).

• BLOMMAERT V., Bouwkundige monumenten in het natuurpark der beide Neten (II), in Natuur- en Stedenschoon, XLII, nummer 6, nov.dec. 1969, p. 3-21.
  • DE LATTIN A., Omzweringen in de provincie Antwerpen. Dl. IV: In de Kempen, in Natuur- en Stedenschoon, XXXII, nnummer 5-6, mei-juni 1959, p. 92-93.
  • ROELANTS J., Een pareltje uit de Kempen. Santhoven met omgeving van gister, nu en morgen, Brecht, 1934.

Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n3 (Ru-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Steyaert, Rita