Herzele

Beschrijving

Groot dorp van 761 hectare en 5.074 inwoners, gelegen in een zacht golvend landschap. Eigendom van het belangrijk geslacht van Herzele waarvan de oudst bekende Franco (11de eeuw). In 1498 in het bezit van de Werchins. Van de 16de eeuw tot 18de eeuw in het bezit van het huis van Melun. Van 1752 tot eind 18de eeuw in het bezit van de graven van Lichtervelde. De heer bezat de drie graden van rechtspraak. De vierschaar ging te hoofde bij de Raad van Vlaanderen. Leenhof met bevoegdheid over achtentwintig lenen.

Verzorgende functie voor de omliggende gemeenten. Dicht bebouwde kern: Stations- en Kerkstraat (verbinding Steenweg Aalst-Oudenaarde, Markt), Markt en Groenlaan. Ten westen van de Kerkstraat, fraaie landschappen, in de omgevng Hoogstraat, Koekelbergstraat. Nieuwe bouw in het gehucht Eikebos in de omgeving van het kasteel.

• DE POTTER F.-BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, Gent (1899), reeks V, dl.II

Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle