Steenhuize-Wijnhuize

Beschrijving

Grote gemeente van 749 hectare met 1.581 inwoners, gelegen in een heuvelachtig landschap. Ten westen van de Gentse Steenweg bevindt zich het gehucht Wijnhuize, ook deels op Sint-Lievens-Esse gelegen. Steenhuize was een vrijheid, behorend tot de baronie van Silly, afhankelijk van het leenhof van Bergen, juridisch afhankelijk van de Grote Raad van Mechelen. Eigen vierschaar, ook een deel van Wijnhuize omvattend: Klein Wijnhuize. Intense landbouwactiviteit. Bebouwing: hoeven uit de tweede helft van de 19de eeuw, regelmatig verspreid in het landschap, verbouwde complexen waarvan voornamelijk het volume als landschapsbepalend element belangrijk is.

• DE POTTER F.-BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, Gent (1899), deel V

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle