Aspelare

Beschrijving

Oudste vermelding "Hasplar" (1118). Eertijds afhankelijkheid van de heerlijkheid, later baronie, van Boelare. Vormde een geheel met Nederhasselt op bestuurlijk en kerkelijk gebied. Gemeente (503 hectare, l.273 inwoners) ten oosten doorsneden door de steenweg Aalst-Geraardsbergen. Kerk en dries gelegen aan de Steenweg op Geraardsbergen van waaruit verschillende straten in stervorm vertrekken. Westelijk gedeelte met licht golvend landschap. De Plekkerstraat met in haar verlengde de Tortelboomstraat en Waagstraat vormt een vrij landelijke beboomde weg.

• DE POTTER F.-BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, Gent (1894), reeks V, dl. I

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle