Landbouwstraat

Beschrijving

Zogenaamde naar een van de drie grote factoren die, naast handel en nijverheid, heeft bijgedragen tot de welvaart van Roeselare. Verbindt Kleine Bassinstraat en Sint-Amandsstraat. Straatbeeld gekenmerkt door veelal gecementeerde rijhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Enkel huizen hebben een poort (onder meer nummer 38) die toegang verschaft tot een achterliggend magazijn en werkhuis. Het straatbeeld aan het einde van de straat werd voornamelijk bepaald door de gebouwen van de juteweverij Pardou-Duthoo (zie Rondekomstraat); naast enkele magazijnen die nu door de zeepziederij Gryspeerdt worden gebruikt, blijft enkel nog het pand nummer 42, waar thans een garage gevestigd is, over. In de hoek / Kleine Bassinstraat, ligt heden een pleintje met Mariakapel van 1957 naar ontwerp van J. De Coninck (Roeselare). Achter de kapel staat een electriciteitscabine van 1925; rechthoekig volume van rode baksteen met banden van gele baksteen, onder plat dak.

• Stadsarchief Roeselare, 36/1925 (Kleine Bassinstraat).

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol