Leenstraat

Beschrijving

Verbinding tussen Polenplein en het kruispunt Gasstraat en Koning Albert I-laan. Reeds vermeld in 1716. Zuidzijde ingenomen door onderwijsinstellingen, met name Academie voor Schone Kunsten (nummer 14), Vrij Technisch Instituut (nummers 32-58) en Centrum voor Deeltijds onderwijs (nummer 64); tevens brouwerijwoning van voormalige brouwerij (nummers 2-4), recenter appartementementsgebouw van vijf bouwlagen en kantoren van Gaselwest. Aan noordzijde, huizenblok uit het interbellum en klooster van de paters redemptoristen (zie Delaerestraat) met ommuurde tuin, in 1998 bebouwd met grootwarenhuis.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C., TANSENS A. & VANNESTE P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol