Louis Leynstraat

Beschrijving

Tussen Hoogstraat en Rumbeeksesteenweg; recht tracé met knik ter hoogte van Kloosterstraat. Genaamd naar voormalige schepen van Rumbeke (1829-1910); vroeger Nieuwstraat. Basisbebouwing: breedhuizen van twee bouwlagen onder pannen zadeldak of plat dak. Voornamelijk eenvoudige arbeidershuisjes van eind 19de eeuw en eerste kwart van de 20ste eeuw; rijtje ingeplante arbeidershuisjes, nummers 40-48. Daarnaast ook enkele woningen uit de jaren 1920-1930 onder meer nummer 6, van 1936 en nummer 8, naar ontwerp van Huyghebaert, 1935, met vermeldenswaardig glas in lood voor linker bovenvenster en gekleurd opaak glas voor drielicht en bovenlicht deur. Ook nog een reeks van opslagplaatsen van 1929 onder sheddaken, gebouwd in opdracht van lijnwadenfabrikant Boucquey-Sabbe, nu houtzagerij.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol