Geografisch thema

Muizen

ID
13865
URI
https://id.erfgoed.net/themas/13865

Beschrijving

Gemeente op het Haspengouws leemplateau, ingesneden door de Cicindria. Voor het eerst vermeld in 929 als Musinere.

Eertijds betwist gebied tussen de Bisschoppelijke Tafel te Luik en de abdij van Sint-Truiden, vandaar dat de schepenbank door de abt benoemd werd, doch in beroep moest bij het Hof van Vliermaal.

Vrij gaaf bewaard kerndorp bij de weg Sint-Truiden - Borgworm (Truilingenstraat). Aan de westkant van die baan, ten zuiden, de voormalige pastorie en ten noorden een imposante bakstenen vierkanthoeve. De Cicindria scheidt de Truilingenstraat van de rest van het dorp, gelegen tegen de zogenaamde Muizenberg, een kleine heuvel waarop zich ten zuiden de Kruiskapel met ommuurd kerkhof bevindt en ten noorden, ernaast, de sterk verbouwde kasteelhoeve De Tom. In de vallei bij de Cicindria ligt de vroegere watermolen.

Na 1970 opgenomen bij Borlo.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  De Toren, resten gebouw

 • Omvat
  Herenboerenparkje

 • Omvat
  Hulpkapel Heilig Kruis

 • Omvat
  Kloosterhoeve

 • Omvat
  Pastorie, semigesloten hoeve

 • Omvat
  Watermolen, Molen van Muizen

 • Is deel van
  Borlo


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Muizen [online], https://id.erfgoed.net/themas/13865 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.