Geografisch thema

Kortijs

ID: 13867   URI: https://id.erfgoed.net/themas/13867

Beschrijving

Taalgrensgemeente op Haspengouws leemplateau; zachtgolvend reliëf met diepe leemgronden. In 1232 vermeld als Curtis (oud Frans Courtil, hofstede, hoeve). Eertijds allodiale heerlijkheid verheven voor het allodiaal hof te Luik. In 1468, verheven door Jehan van Nassau, heer van Diest en afgestaan aan de familie de Kerckem, verheffers tot 1586; van 1586 tot 1661, de Merlemontde Trerart; van 1682 tot 1712, Woot de Trixhe; in 1712 verkocht aan de Bormans de Hasselbrouck, laatste feodale heren. Sinds 1481 werd tevens een kwart gereleveerd door de abdis van Val-Notre-Dame. Luikse jurisdictie met beroep te Luik.

Parochie van het bisdom Luik, aartsdiaconie Haspengouw, dekenij Sint-Truiden; kwartkapel van Montenaken. Tienden bij Val-Notre-Dame, begevingsrecht gedeeld met de pastoor van Montenaken.

Klein straatdorp aan de weg Montenaken-Vorsen met ten noordoosten, vierkant pleintje met Maria-Magdalenakerk, pastorie en Onze-Lieve-Vrouwekapel; ten oosten, in het dorp, bakstenen kwadraathoeve uit de 19de eeuw (kern uit de 17de eeuw).

Ten zuidwesten, buiten het dorp, geïsoleerde kapel en ten noordoosten, Romeins grafveld De Drie Tommen.

Gemeente in 1970 opgenomen bij Montenaken.

 • BORMANS S., Les seigneuries allodiales du Pays de Liège, Liège, 1867, pagina's 57-62.

Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

 • Omvat
  De Drie Tommen, grafheuvels
  Drie Tombenstraat zonder nummer (Gingelom)

 • Omvat
  Onze-Lieve-Vrouwekapel
  Duivenstraat 8A (Gingelom)

 • Omvat
  Parochiekerk Maria-Magdalena
  Pastorijstraat 9 (Gingelom)

 • Omvat
  Pastorie van de Maria-Magdalenaparochie
  Pastorijstraat zonder nummer (Gingelom)

 • Omvat
  Vierkantshoeve Snyers
  Paul Snyersstraat 8 (Gingelom)

 • Is deel van
  Montenaken
  Montenaken (Gingelom)