Meenseheirweg

Beschrijving

Van Hippoliet Spilleboutdreef naar Bornstraat in Rumbeke. Omvatte voorheen ook Hof van 't Henneken. Oudste vermelding van 1655, mogelijk deel uitmakend van een oude Romeinse heirbaan. Woonfunctie, enkele buurtwinkels, herbergen en onderwijsfunctie: op hoek met Hippoliet Spilleboutdreef Stedelijke Academie voor Muziek en Woord Adriaan Willaert -ingehuldigd in 1987- verbonden met het Cultureel Centrum De Spil. Enkele rijhuizen van één bouwlaag onder meer nummer 95 met gecementeerde lijstgevel. Talrijke arbeiderswoningen van twee traveeën en twee bouwlagen onder meer nummers 119-133 volgens eenheidsbebouwing in spiegelbeeldschema. Sociale woningbouw met voortuintjes van de Samenwerkende Bouwmaatschappij "De Mandel": nummers 94-140: 24 woonhuizen van 1930 vergelijkbaar met Tumulusstraat nummers 1-23 uit dezelfde bouwfase; nummers 149-159: zes eengezinswoningen naar ontwerp van F. Deschrijver van 1949.

• Stadsarchief Roeselare, 321/1949.
  • DENYS D., Toponymie van Roeselare, Roeselaars plaatsnaamkundig woordenboek, Kortemark-Handzame, 1982, p. 234, nr. 2534.
  • VERMEULEN B., 75 jaar Bouwmaatschappij De Mandel 1920-1995, Roeselare, 1995, p. 34, 47.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol