Aalst

Beschrijving

Landbouwgemeente, gelegen op het Haspengouws Plateau, van het zuiden naar het noorden toe doorsneden door de Melsterbeek.

Voor het eerst vermeld in 1107 als Alste (Germaans "alhusta", heidens heiligdom). Vanaf 1366, leenhof van Luik, tijdens de 17de eeuw met Brustem, Rijkel en Voort verenigd in de baronie Voort, later enkele jaren in het graafschap Rijkel. Loonse jurisdictie met beroep bij het Hof van Vliermaal.

Parochie afhankelijk van het bisdom Luik, aarstdiaconie Haspengouw, dekenij Sint-Truiden; reeds in 1107 vermeld als parochie met begevingsrecht bij de abdij van Sint-Truiden, het tiendrecht verdeeld over de abdij van Sint-Truiden en Averbode.

Kerndorp ten oosten van de Borgwormsesteenweg; driehoekig dorpsplein met kerk ten oosten en pastorie ten westen. In het dorp domineren gesloten hoeven in baksteenbouw (enkele uit de 18de eeuw). Ten noorden van de dorpskern, bij de Melsterbeek, merkwaardige, eeuwenoude gerechtslinde.

Sinds 1970 gefusioneerd met Brustem. Oppervlakte: 446 hectare. Aantal inwoners (1963): 636.

• DE RIDDER,F., Bijdragen tot de geschiedenis van Aelst-bij-Sint-Truiden, in L'ancien pays de Looz, 10, 1906, p. 9-10
  • EGGEN J., GeschiedFundige herinneringen betreffende de gemeente Aalst in Haspengouw , in L'ancien pays de Looz, 12, 1908, p. 34-38.

Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.