Gorsem

Beschrijving

Gemeente in Vochtig Haspengouw, met dalend reliëf van het zuidoosten naar het noordwesten (depressie der Molenbeek).

Vermeld in 1064 als Grusmithis (Germaans "grosmitum", gaspeldoon). Loonse heerlijkheid, vanaf 1540 tot de Franse bezetting bezit der graven van Duras (zie Duras). Parochie afhankelijk van het bisdom Luik, aartsdiaconie Haspengouw, dekenij Sint-Truiden; kerk geïncorporeerd bij het Sint-Truidense Onze-Lieve-Vrouwekapittel.

Klein straatdorp aan de weg Sint-Truiden-Runkelen, aan de westkant de kerk. Ten noordwesten, grachten van een vermoedelijke schans. Aan de oostkant, recente lintbebouwing. Buiten het dorp, op de grens met Sint-Truiden, merkwaardige bakstenen hoeve, de zogenaamd "Schaliewinning".

Na 1970 opgenomen bij Duras. Oppervlakte: 230 hectare. Aantal inwoners (1970): 449.