Geografisch thema

Wilderen

ID
13923
URI
https://id.erfgoed.net/themas/13923

Beschrijving

Gemeente in Vochtig Haspengouw, vermeld in 1139 als Wilre (Latijns "villare", boerderij), in 1425 als Wytre. Vormde eertijds met Graesen (provincie Brabant) een heerlijkheid, horend bij het graafschap Duras (zie Duras), Loons bezit in 1192. In 1204 schenking van de helft van Wilderen door Godefridus, graaf van Duras, aan de abt van Sint-Truiden, onder voogdij van de graaf.

Parochie tot 1559 bij de dekenij Zoutleeuw, daarna de dekenij Hoegaarden. Moederkerk van het graafschap Duras; begevingsrecht bij de abdis van Herkenrode.

Gave landelijke dorpskern tussen de weg Tienen-Sint-Truiden ten zuiden, en de weg Zoutleeuw-Sint-Truiden ten noorden. Centraal op een kleine heuvel de Onze-Lieve-Vrouwekerk en pastorie. Ten westen, twee imposante bakstenen vierkantshoeven uit de 19de eeuw, en ten oosten, hoeve met stokerij. Recente dorpsuitbreiding aan de verbindingsweg met de baan Tienen-Sint-Truiden.

Na 1970 opgenomen bij Duras. Oppervlakte: 249 hectare. Aantal inwoners (1970): 843.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Hoeve

 • Omvat
  Hoeve met losstaande bestanddelen

 • Omvat
  Hoeve Nicolaï en jeneverstokerij

 • Omvat
  Hoeve van circa 1850

 • Omvat
  Kasteeldomein van Duras en omgeving

 • Omvat
  Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking met kerkhof en pastorie

 • Omvat
  Twee hoeven

 • Is deel van
  Duras


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Wilderen [online], https://id.erfgoed.net/themas/13923 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.