Kieldrecht

Beschrijving

Poldergemeente van 1948 hectare, met 4083 inwoners (1974), gelegen aan de grens met Nederland (Nieuw-Namen). Het dorp is gebouwd in de noordwestelijke hoek en is waarschijnlijk ontstaan in de 10de eeuw. Sinds 1156 bevond er zich een priorij en kapel van Hulsterloo, dat een belangrijke bedevaartplaats werd (volkomen afgebroken tijdens de godsdiensttroebelen in de 16de eeuw). De naam komt echter pas voor in 1238. Talrijke malen door overstromingen geteisterd, onder meer in 1363, 1366 en 1376, maar vooral in 1377 toen het Land van Saaftinge, de omstreken van Biervliet en een deel van het Land van Beveren door het water werden verzwolgen. Ook in 1424 werden de inwoners van Kieldrecht door het water geruïneerd. Tot in het eerste kwart van de 19de eeuw een gering vissersdorp, dat voor de herbedijking van de Saaftingepolder in 1805 bij iedere springtij nog gedeeltelijk onder water kwam.

Het grondgebied werd door indijking systematisch op het water veroverd: Sinte-Annapolder 1649 (herindijking), Kieldrechtpolder 1653, Oud Arenbergpolder 1688 (gedeeltelijk), Nieuw Arenbergpolder 1783, Prosperpolder 1846.

Het dorp, gegroeid op een dijk, doet zich voor als een straatdorp met als belangrijkste straat de Dorpsstraat, vertrekkend van aan de kerk. De polders zijn doorsneden door kaarsrechte wegen waar de grootste Wase hoeven met hun typische polderschuren verspreid voorkomen. Ten zuiden van de dorpskern de zogenaamde * "Kreek van Kieldrecht", natuurreservaat. Ten noordoosten het gehucht Prosperpolder.

Zoals te Doel en Kallo is ook hier het grootste deel van de vruchtbare polders ernstig bedreigd door de industrialisering.

• DE POTTER F., BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, reeks III, deel 2, Gent, 1878.

Auteurs: Demey, Anthony