Melsele

Beschrijving

Gemeente van 1846 hectare begrensd door Kallo (ten noorden), de Schelde, Zwijndrecht, Burcht (ten oosten), Kruibeke (ten zuiden), Haasdonk en Beveren (ten westen). Stagnerend aantal inwoners: 7077 (1976).

Zou samen met Kallo één van de oudst bewoonde plaatsen van het Land van Waas zijn: onder meer ceramiek en munten uit de Gallo-Romeinse periode werden er gevonden. De parochie werd waarschijnlijk voor het jaar 1000 opgericht (eerste document uit 1055) en verenigde Haasdonk (tot 1150), Burcht en Zwijndrecht (tot 1280). In 1375 begon de indijking van de Melselepolder, die echter door verschillende overstromingen in de 14de en 15de eeuw nog regelmatig onder water kwam. In 1511 werd op het gehucht Gaverland een miraculeus beeld van Onze-Lieve-Vrouw gevonden, wat aanleiding gaf tot het oprichten van een zeer bloeiende bedevaartplaats.

Landbouwgemeente gekend voor zijn aardbeiteelt en eens deels gelegen in de Scheldepolders, anderdeels in de Wase zandstreek. Evolueert meer en meer naar en woongemeente van de Antwerpse agglomeratie. Het dorpsplein rond de kerk, ten noorden van de rijksweg Gent-Antwerpen, bevat voornamelijk woningen uit de 19de eeuw, waartussen echter het zogenaamde "Gesticht Briels" (1672) en de pastorie (1767). Het gabarit ervan is sterk verschillend.

19de-eeuwse arbeidershuisjes komen geconcentreerd voor langs de verbindingsweg Gent-Antwerpen en aan de rand van de bebouwde kom (Dambrugstraat, Schoolstraat, Vestenstraat).

De rest van de gemeente bevat een zeer heterogene, vrij recente architectuur, enkele oude hoeven niet te na gesproken. De industrievestiging van de Linker-Scheldeoever doet zich ook op het grondgebied van deze gemeente voor.

• DE POTTER F. - BROECKAERT J.,Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, reeks III, dl. 3, Gent, 1879.
  • VERBRAEKEN H., Geschiedenis der gemeente Melsele, in Annalen van de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas, 13, 1889, p. 105-141.

Auteurs :  Demey, Anthony