Vinkem

Beschrijving

Landelijk dorp van 527 ha en 389 inwoners (1970). In 1970 gefusioneerd met nabijgelegen gemeente Wulveringem onder de benaming Beauvoorde, zie kasteel Beauvoorde te Wulveringem, en thans horend bij Veurne. Gelegen in Zandlemig-Vlaanderen, op de grens met de IJzerpolders. Vlak landschap. Vinkembeek op grens met Alveringem. Grondgebied ten oosten doorsneden door de Ieperse steenweg, vrij belangrijke verkeersader, verbinding binnenland met kust.

Oudste vermelding Veinghem (1128), Veighem (1174) en Vickinhem (1185). Laatst genoemde met etymologische betekenis: woning van de lieden van Fago. Parochie deel uitmakend van de Zuidvierschaar van de kasselrij Veurne. Welvarende landbouwgemeenschap, echter bijna volledig ontvolkt in 1584 tengevolge de crisisperiode 1580-1610 in de kasselrij Veurne, gekenmerkt door oorlogen. In 1610, bevolkingscijfer nog 35 percent lager dan in 1569. Huidige hoeve zogenaamd "Torreelen", voormalig leenhof van de burcht van Veurne met driemaal omwald kasteel, waarvan nog twee torens resten (Houtemstraat nummer 30); dit leen omvatte het grootste deel van het huidige Vinkem. Volgens kroniekschrijver P. Heinderycx (1633-1683), daarnaast nog de leenhoven Scheurvliet en Testafort. Kerkaltaar onder patronaat van de augustijnenabdij van Lo vanaf 1174 tot 1803, dan filiaalkerk van Veurne; in 1965, gefusioneerd met Onze-Lieve-Vrouw- Hemelvaartkerk te Wulveringem.

Woongebied voor pendelaars naar Veurne, kuststreek en in sterk verminderde mate naar Noord-Frankrijk. Landbouwactiviteit; gemiddelde bedrijfsgrootte 11,2 ha. Eén zuivelfabriek (Gouden-Hoofdstraat, nummer 11); opgericht in 1936.

Kleine dorpskom (Vinkemstraat) in de loop van 19de en 20ste eeuw vergroeid met de dichtbij gelegen dorpskom van Wulveringem ten westen, voornamelijk door middel van lintbebouwing (een à twee bouwlagen) aan deels gekasseide verbindingsweg (GoudenHoofd- straat). Stil 19de-eeuws dorpsbeeld, gedomineerd door de Sint-Audomaruskerk met rijzige westtoren; ten zuiden, omwalde voormalige pastorie (Vinkemstraat nummer 22); ten westen, gekasseide dorpsplaats met kleinschalige bebouwing (Vinkemstraat); ten noorden, drie typische arbeidershuisjes in veld (Zomerweg nummers 1,2, 3); ten oosten, deels omwalde hoeve met oude 17de-eeuwse kern en mooie volumes (Zomerweg nummer 4). Net buiten de dorpskom ten zuidwesten, de met bomen afgezoomde omwalling van het in 1876 afgebroken kasteel de Moucheron; ten noordoosten, vermelde zuivelfabriek zogenaamd "Sint Omer" (Gouden- Hoofdstraat nummer 11). Aantal interessante hoeven met deels bewaarde omwalling, onder meer vermelde hoeve zogenaamd "Torreelen" van 1640 met oudere torens (Houtemstraat nummer 30), herenhoeve zogenaamd "Blauwhuis" van 1558 (Blauwhuisstraat nummer 3), en, zogenaamd "Kapelhof" met 17de-eeuwse kern (Zomerweg nummer 4).

• HUYGHE A., Kerktorenbezoek te Vinkem in Oriëntatieboekjes van de Vlaamse Toeristenbond, I, Antwerpen, 1976.,
  • VAN BUGGENHOUT J., Geschiedenis van onze parochies. Vinkem, in Bachten de Kupe, XXII, 5,1980, p. 113-119.
  • VANDEWALLE P., Vinkem , in Handelingen van het Genootschap voor Geschiedenis. Annales de la Société d'Emulation, CXII, 1-2, 1975, p. 131-152.
  • Toeristische Gids Wulveringem-Vinkem-Beauvoorde, Veurne, sa.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi