Geografisch thema

Sint-Joris

ID: 13981   URI: https://id.erfgoed.net/themas/13981

Beschrijving

Gemeente (554 hectare; 379 inwoners in 1970) in Zeepolders en Westhoek, aan de IJzer, Noordvaart en kreek van Nieuwendamme (vroegere loop van IJzer). Binnenpolders met zware kleibodems en Middellandpolders met deels overdekte kreekruggronden. Voornamelijk landbouwactiviteit. In 1970 bij Nieuwpoort gevoegd.

Eertijds genaamd Sint-Joris-ten-Dijke zijnde S. Georgii in terra nova, omdat ze uit de zeebodem van de IJzer was afgedijkt. Circa 1200, hulpkapel van Ramskapelle. Parochie in 1240 onder patronaat van Sint-Niklaasabdij van Veurne, deel uitmakend van kasselrij Veurne en ammanie Ramskapelle. Op grondgebied bevond zich vroeger de heerlijkheid "ten Berghe". Geheel vernietigd tijdens eerste wereldoorlog; waarna eenvoudig wederopgebouwd in een architectuur aansluitend bij de doorsnee-bouwtraditie van de streek.

Thans, landelijke gemeente met concentratie van bebouwing rondom dorpskom (Sint-Jorisplein), ten noorden van Brugsesteenweg; woonuitbreiding onder meer recente villabouw (bungalows) ten zuiden van vermelde baan; voorts, los verspreide hoeven in een eerder historiserende wederopbouwstijl, geïnspireerd op traditonele, regionale hoevebouw met verwerking van lokale elementen, zie "Eendenhof" (Brugse Steenweg). Toenemend toeristisch impact (nabijheid Nieuwpoort): spaarbekken (12,5 hectare), ontstaan in het kader van de zandwinning voor de aanleg van nabije A 18-autosnelweg, en "oefenplas" voor BLOSO-zeilclub.


Bron     : Delepiere A.-M. & Lion M. met medewerking van Huys M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in Belgi├ź, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Veurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 8N, Brussel - Gent.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Lion, Mimi
Datum  : 1982


Relaties

 • Omvat
  Gedenkteken 14de Linieregiment

 • Omvat
  Gedenkzuil 3de Karabiniers Nieuwendamme

 • Omvat
  Ramscappelle Road Military Cemetery

 • Omvat
  Sint-Jorisplein

 • Omvat
  Standbeeld voor het 7de Linieregiment

 • Is deel van
  Nieuwpoort