Oostduinkerke-Dorp

Beschrijving

Oostduinkerke-Dorp vertoont thans een T-vormige aanleg, ten gevolge kruising Leopold II-laan en Dorpstraat, met haaks erop ingeplant, imposant gemeentehuis; traditionele lintbebouwing (doorsnee-dorpsarchitectuur) rondom desbetreffend kruispunt. Ten noorden, achter gemeentehuis, openheid ten gevolge park met Nationaal Visserijmuseum. Monumentale Sint-Niklaaskerk, halverwege Leopold II-laan, verbinding tussen Dorp en Bad. Historisch belangrijke polderhoeven onder meer "Ammanswalle" (zie Koksijdesteenweg nummer 1). "Hof ter Hille", "Grote Labeure" en "Wandelhof", eertijds uithoven van Duinenabdij te Koksijde, ten zuiden van de dorpskern. Enkele vissershuisjes, thans buitenverblijven, ten zuiden van de Plaatsduinen, onder meer in Piet Verhaert- en Polderstraat.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi