Oostduinkerke-Bad

Beschrijving

Ontstaan eind vorige eeuw als gevolg van aanleg van steenweg tussen Oostduinkerke-Dorp en zee, zogenaamd Zeelaan, thans Leopold II-laan, in 1876-'78. Kort daarop, bouw van herberg "In Sint-Idesbaldus-Estaminet" (op plaats van huidig hotel "Leopold III"); toevluchtsoord van vissers, strandjutters, smokkelaars en artiesten. 1895: uitbating van houten strandbarak voor verkoop van bier en taart; bestaan van douanepost met wachthuisje, nabij Duinpark. 1895: oprichting van het eerste hotel "Grand Hôtel " (zie Astridplein), in 1896 opengesteld; bouw van eerste villa's. 1900: "Hôtel Saumon" (zie Leopold II-laan). 1903: "Grand Hôtel des Dunes" en "Grand Hôtel des Familles" verenigd tot "Grand Hôtel Gauguié" (hoek Albert I en Leopold II-laan, zie laatst genoemde). Na 1900: opkomst van toerisme ten nadere van visserij. Verkavelingsplan van Jan Matheussens, daterend van kort voor 1908, voorzag aanleg van drie straten, parallel aan de dijk; loodrecht op dijk, weerszijden Leopold II-laan, eveneens drie straten, voorts rondpunt ten westen van laatst genoemde laan. Inspiratieoord voor kunstschilders als L. Artan, Schepens, P. Verhaert, R. Boudry, E. Farazijn en dichter Rainer Maria Rilke. Bestaan van paardentram "Oostduinkerke-Bains" tot voor Eerste Wereldoorlog. 1930: aanleg van kusttramlijn Oostende-De Panne. 1933: Koninklijke Baan (thans Albert I-laan) doorgetrokken op grondgebied Oostduinkerke. Vier jaar Duitse bezetting tijdens Tweede Wereldoorlog; Zeedijk toegemetseld; strand met prikkeldraad afgezet. Koninklijk Besluit van 19.05.1949: Nieuwpoort-Bad tot dan toebehorend aan Oostduinkerke, geannexeerd bij Nieuwpoort-Stad.

Het huidige Oostduinkerke telt meerdere badplaatsen: Sint-André, Oostduinkerke-Bad (centrum), Duinpark en Groenendijk, waarvan Oostduinkerke Bad de belangrijkste. Laatst genoemde door Zeedijk van strand gescheiden; vertoont T-vormige aanleg ten gevolge van kruising Leopold II-laan-Astridplein en Albert I-laan; handelsuitbatingen en Horeca aan laatst genoemde assen. Recente hoogbouw, voornamelijk op en nabij de Zeedijk, confer "Résidence Twenty-One" naar ontwerp van architect L. Soréé en P. Hanotte van 1963, hoogste appartementsgebouw van Europese kust. Villaverkavelingen, richting dorp, weerszijden Leopold II-laan; deze rondom Rozenlaan met stervormige aanleg ten gevolge samenkomst van Kruipwilgenlaan, Elzenstraat, Papaverdreef, Azalea- en Madeliefjesweg, omcirkeld door Viooltjesweg, Myosotislaan en Dahlialaan. Oostduinkerke-Bad wordt voorts gekenmerkt door een aantal grootse gebouwen voornamelijk kindertehuizen confer "De Sinjoorkens" (C. Francklaan), "Pays de Charleroi" (Zeelaan), beide in modernistische stijl uit de jaren 1930, "Home R.T.T." (Kinderlaan) en kliniek "Instituut Koningin Elisabeth" (Groenendijkbad) van 1957. Toenemende toeristische infrastructuur.

• BIJNENS B., Koksijde. Tervate fietsroute, Koksijde, 1975-1978.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi