Terdonk

Beschrijving

Vroeger gehucht van de gemeente Kluizen, ten westen van het Kanaal Gent-Terneuzen, sinds 1965 bij Gent gevoegd en voorzien van industrieterreinen en aanleg van het zogenaamde "Kluizendok". Een smalle strook onmiddellijk langs het Kanaal werd in 1927 reeds Gents grondgebied. Tot op heden nog zeer landelijk gebleven gebied met slechts enkele doorkruisende straten: Twaalf Roeden in noordwest-zuidoostelijke richting en de oostwestelijk verlopende Achtmeistraat (de vroegere Pachtgoedstraat) doorheen de wijk Pachtgoederen.

Geuzenhoek (in de wijk met dezelfde naam) aan de grens met Doornzele (Evergem) is slechts sporadisch bebouwd met enkele boerenhuisjes (ondermeer nummer 5, een achterin gelegen, voorheen omwald huisje met heden vroeg 19de-eeuws voorkomen).

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nd, Brussel - Gent.
Auteurs: Lanclus, Kathleen