Ooststraat

Beschrijving

Samen met de Ieperstraat en de Noord- en de Zuidstraat die ook hun vertrekpunt nemen op de Grote Markt, een van de oudste straten van Roeselare (cf. Sanderus, 1641, fig. 141). Door de aanleg in 1755-56 van de Oostenrijkse kasseiweg door Roeselare over de Ieperstraat, Zuidstraat, Grote Markt en Noordstraat naar Brugge, werd het verkeer en vervoer door de stad van de Ooststraat verlegd naar de Noordstraat. Op de Ferrariskaart (1770-1778) komt een dicht aaneengebouwde huizenrij aan beide straatkanten voor tot over de Oostbrug over de (heden overwelfde) St.-Amandsbeek. Op de P.C. Poppkaart (1830) staan er reeds enkele huizen over de St.-Amandsbeek. De aanleg van het station (1846-47) en de Vaart (1862-1972) waren belangrijk voor de Ooststraat; het begin van de Spanjestraat (die toen rechtstreeks op de Ooststraat aansloot) en het plein rond het station werden gekasseid in 1845. In de periode 1862-1896 kreeg de Ooststraat verschillende nieuwe zijstraten: Keizerstraat (heden: Jan Mahieustraat), Kunststraat (heden: Henri Horriestraat), Delaerestraat, Gasstraat, Vlamingstraat. De stoomtram naar Hooglede reed in 1889 aan de Z.-kant van de straat. In 1903 werd een nieuw postkantoor (cf. nr. 35) gebouwd op de plaats van de vroegere stadsgevangenis van 1725. De straat heeft maar weinig geleden onder de vernielingen van W.O. I en II.

Tot XIX B bleven zowel bewoning als handelsactiviteiten het straatbeeld tekenen. Daarna verdwenen de kleine werkmanshuizen voor het bouwen van ruime winkels, herbergen en enkele woningen van de betere klasse. Heden is de begane grond van nagenoeg alle panden ingenomen door een recente winkelpui; enkele café's (o.m. nrs. 1, 18, 121) en voorts het voormalig postgebouw dat nog niet is herbestemd.

Basisbebouwing met breedhuizen van twee of drie bouwl. onder mansarde- of zadeldak. Ook enkele recentere appartementsblokken van maximum zes bouwl. Talrijke oorspronkelijke XIX-lijstgevels met o.m. ritmerende waterlijsten, kroonlijst op consoles, rechth. omlijste vensters met siersluitsteen en neoclassicistische versieringselementen; verschillende gecementeerde gevels (nrs. 6, 25, 32, 46, 58-60, 59, 71, 79-81, 83, 88, 91, 96- 100, 97, 109, 111, 113), gevels die begin XX met glazuurtegels zijn bekleed (nrs. 52 , 68-70, 92, 94, 108), enkele bakstenen gevels met getoogde muuropeningen en siermetselwerk (nrs. 18, 31, 61, 75, 85, 104, 105, 106, 124, 130), sommige met dakkapellen (nrs. 45, 71, 75, 91, 97, 105, 109, 124). Nr. 64-65 met dakvenster in klokgevel. Fraaie eclectische gevels uit begin XX: nrs. 5, 19, 23, 44, 45, 74, 76, 90, 107, 134); neogotische inslag in het Postgebouw (nr. 36) en historiserende in een gevel van 1924 (nr. 17). Regionalistische stijl met art-deco-invloeden bij nrs. 1-3, 13, 24, 39, 48-50, 54, 62, 64-66, 73 en 102 van 1922 n.o.v. A. Callebert (Roeselare). Nr. 68-70 heeft een art- nouveaugetinte gevel en nrs. 11, 34 en. 40 leunen aan bij de meer vooruitstrevende interbellumarchitectuur. Nr. 39 van 1951 n.o.v. J. Plasman (Veurne) is er een afgezwakte vorm van.

SAR 52/1922, 394/1946, 265/1951. DE BRUYNE M., De Ooststraat te Roeselare vroeger en nu, Roeselare, 1991.

Auteurs : Agentschap Onroerend Erfgoed