Pilkemstraat

Beschrijving

Van A. Carlierstraat naar Westlaan. Genoemd naar de vluchtelingen uit Pilkem die in 1915 in Roeselare onderdak vonden. Woonfunctie. Straatbeeld bepaald door breedhuizen uit het tweede kwart van de 20ste eeuw van twee à vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak; onder meer verschillende typische voorbeelden uit de jaren 1930-1940: bakstenen gevels met dakvenster in topgeveltje (nummers 1, 3-5, 36-38) en met witgeschilderde betonnen elementen (onder meer nummers 14-16, 37-51, 40-42). Nummers 8-10 en nummers 58-60: analoge interbellumeenheidsbebouwing van twee woonhuizen met contrasterend gebruik van rode en gele baksteen in de gevel en boogvormige muuropeningen; nummers 8-10 met aangebouwde linker poorttravee van 1946.

• Stadsarchief Roeselare, 217/1946.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol