Polenplein

Beschrijving

Plein waarop Post-, Sint-Alfonsus-, Leen-, Hazelt- en Nonnenstraat uitkomen. Voorheen de Houtmarkt, reeds vermeld in 1572. Vanaf 1905, "Wapenplaats", naar de vergader- en schouwingplaats van de Roeselaarse burgerwacht. In 1950 naamswijziging als dank aan de Poolse soldaten die aan het hoofd van de geallieerde legers, op 7 september 1944 Roeselare bevrijdden. Vierkantig plein -heden gebruikt als markt- en parkeerplaats- gedomineerd door arsenaal, school van de grauwzusters (cf. Nonnenstraat), postgebouw. Daarnaast woonfunctie en herbergen.

De huidige bebouwing gaat terug op begin XX: woonhuizen/herbergen met bakstenen gevels: o.m. nrs. 4-5: twee woonhuizen in spiegelbeeldschema met tuitgevel, verfraaid met diamantkoppen n.o.v. Ch. Van Moerkerke van 1902, nrs. 8-9, 14, 15: arsenaal van 1902-1903. Van 1941: nr. 1: woonhuis met herberg met afgeronde hoek (/ Nonnenstraat) n.o.v. P. Van Moerkerke, aansluitend bij de meer vooruitstrevende interbellumarchitectuur.

Postgebouw van 1977 en appartementsblokken van XX B tot zeven bouwl.

Auteurs : Agentschap Onroerend Erfgoed