Bellingen

Beschrijving

Landelijke gemeente met als centrum een pastorie, enige boerenhuizen en de overblijfselen van de Onze-Lieve-Vrouwepriorij. Stichting van de priorij in 1182, als afhankelijkheid van de augustijnerabdij van Cantimpré (Kamerijk); snelle bloei dank zij de gunst en de bescherming der heren van Edingen; na verwoesting in 1580 en tot de wederopbouw in 1765 van de abdij van Cantimpré zelf, wordt Bellingen verheven tot abdij.

Uiteindelijke opheffing van de priorij door de Franse revolutie in 1796.

• PIEYNS-RIGO P., Abbaye de ND à Bellingen, in Monasticon belge, IV Province de Brabant, Luik, 1970, p. 988-1003.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne