Rijselstraat

Beschrijving

Van Bollenstraat naar Meensesteenweg. Aangelegd omstreeks 1932. Grosso modo recht straattracé. Basisbebouwing: markante herenhuizen en handelspanden uit het interbellum.

Eclectische woonhuizen met art-deco-invloed (onder meer nummes 19-21, 27-29) evenals meer regionalistisch getinte woonhuizen (nummer 6) en handelspanden (nummer 2). Nummer 35 sterk verbouwd art-decowinkelhuis naar ontwerp van E. Apers (Roeselare) van 1932 met doorgetrokken erker opengewerkt tot balkon met vensterwand. Woonhuizen in meer vooruitstrevende bouwtrant: onder meer nummer 12, eigen woning van architect L. Fabri van 1937, met bijna gevelbrede erker bekroond met balkon, heden verbouwd tot twee balkons (gelijkaardig woonhuis, zie nummer 8); nummers 32-36 winkelhuis op hoek/ Meensesteenweg naar ontwerp van J. De Bruycker (Roeselare) van 1932 van rode baksteen onder schilddak, rechthoekige houten kozijnramen, begane grond met winkelpui op bouwplan voorzien van geglazuurde tegels. Ook woonhuizen van 1948 (nummer 3) met gebogen hoekvolume en typerende deuromlijstingen naar ontwerp van L. Fabri, van 1949 (nummer 5) met dubbele puntgevel voorzien van pseudo-vakwerk en nummer 7 van 1951 met fronton en hoektorentje onder kegelvormige spits, beide naar ontwerp van F. De Schrijver (Roeselare), nummers 3-7 in opdracht van P. Van Eeckhout-Van de Woestijne (zie nummer 8). Appartementsgebouwen van vier bouwlagen.

• Stadsarchief Roeselare, 19/1932, 105/1932, 285/1932 (Meensesteenweg), 105/1937, 83/1948, 246/1949, 83/1951.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol