Geografisch thema

Rondekomstraat

ID
1410
URI
https://id.erfgoed.net/themas/1410

Beschrijving

Loopt van het einde van de Kleine Bassinstraat tot aan de Ronde Kom en aan de oostzijde ervan. Op de hoek met de Kleine Bassinstraat staan de verlaten en vervallen gebouwen van de blauwververij Mestagh vermoedelijk teruggaand tot 1878-1945, één van van de vroegste industrieën aan de Ronde Kom. De hoek met de Landbouwstraat wordt ingenomen door de gebouwen van de voormalige juteweverij Pardou-Duthoo (1881-1932, nadien overgebracht naar de Godshuislaan, met toegang via de Stationsdreef): vrij gesloten, heden witgeschilderd bakstenen volume van één bouwlaag getypeerd door tandfriezen, getoogde muuropeningen en casementen, nu gebruikt door de zeepziederij L. Gryspeerd. Ten oosten van de Ronde Kom staan achtereenvolgens de recente gebouwen van het Vredegerecht en de Arbeidsrechtbank (in plaats van de vroegere magazijnen Degryse-Smets, koloniale waren), het Ministerie van Financiën (in plaats van de vroegere spinnerij De Brouckère, later zogenaamd "sa Etablissements Liniers Filature Vanderstraeten") en het Psycho-geriatrisch centrum "Ter Berken" (1995), (in plaats van van vroegere Stedelijk Zwembad). De westzijde van de Ronde Kom wordt gevormd door de Gasthuisstraat met onder meer het Moederhuis.


Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C., Tansens A. & Vanneste P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol
Datum  : 1999


Relaties

 • Omvat
  Bejaardenwoningen naar ontwerp van René Doom

 • Omvat
  Juteweverij Veranneman-Brutsaert

 • Omvat
  Weverij Moerman

 • Is deel van
  Roeselare

 • Is deel van
  Ronde Kom, Kleine en Grote Bassin


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Rondekomstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/1410 (Geraadpleegd op 27-01-2021)