Eindhout

Beschrijving

Gemeente aan het Albertkanaal en de E 313 met een oppervlakte van 940 hectare en 3.172 inwoners (01/01/2000). Ten noorden de dorpskom met ten oosten de Eindhoutse Bergen, een beboste heuvelrug als waterscheiding tussen de Kleine Laak en de Grote Nete.

In de Middeleeuwen deels horend bij het Land van Geel in het markgraafschap Antwerpen dat achtereenvolgens in het bezit was van de families Berthout (vóór 1155-1366), van Hoorne (1366-1484), de Merode (1484-1601), van Wittem-van den Berg (1601-1640), van Lorreinen (1640-1761) en de Rohan (1761-1795). Patronaatsrecht en tienden in 1252 door de familie Berthout afgestaan aan de norbertijnenabdij van Averbode. Daarnaast omvatte het grondgebied ook het laathof Eynthouthamme, abdijgoed van Tongerlo, waar de abt de meier benoemde. Huidige gemeente in de Franse tijd (1808) ontstaan uit deze beide bezittingen: het Geelse Eindhout en het Tongerlose Eynthouthamme.

Landelijk gebied met verspreide woonkernen onder meer in de langgerekte dorpskom met in het noordoosten pleinvorming ter hoogte van de kerk en het voormalig gemeentehuis, voorts rond de kapellen van Onze-Lieve-Vrouw-van-Zeven-Weeën en Sint-Bavo. Inplanting van woonwijken uit de tweede helft van de 20ste eeuw onder meer even ten norodwesten van de kern, in de omgeving van de 18de-eeuwse pastorie met bewaarde omgrachting en op de wijk Rundershoek; industrieterrein tussen de autosnelweg E 313 en het Albertkanaal. Her en der resten van oudere hoeven met typische Kempense schuren. In oosten site van het zogenaamd "Paviljoen" met bijgebouwen (Oude Vorstseweg nummer 29 en Paviljoenstraat) uit het derde kwart van de 19de eeuw en bewaarde bijgebouwen van het "Hof ter Laak" met jaarankers "18.." (Ossenstaldreef).

• Jaarboeken van Laakdal, Eindhout, Varendonk, Veerle, Vorst, I-VI, Westerlo, 1982-1993.
  • LOFFENS F., Eindhout in de spiegel van de twintigste eeuw, Laakdal, 1999.
  • VAN GEHUCHTEN F., De geschiedenis van de parochie Sint-Lambertus te Eindhout,>/em> in Jaarboek van Laakdal, III, 1984, p. 6-76.

Auteurs: Steyaert, Rita