Sint-Amandsstraat

Beschrijving

Loopt van de Noordstraat naar de Beversesteenweg; ten noorden van het de Coninckplein. Geopend in 1868 als de Sint-Amandsnieuwestraat. Percelen tussen de Coninckplein tot aan het Stationsplein verkaveld door Baron G. de Coninck de Merckem voor de begoede burgerij.

Recht straattracé, aan weerszijden bebouwd behalve aan het de Coninckplein. Zuidoostelijk deel vanaf Kleine Bassinstraat deels ingenomen door ommuurde tuin Van Canneyt . Sociaal gevarieerde woonfunctie, met een groot aandeel aan heren- en burgerhuizen. Pastorie van de Sint-Amandskerk (nummer 104). Talrijke magazijnen (onder meer nummers 47-49, 58, 61). Voorheen weverij en blauwververij Gebroeders Moerman met ingang tussen twee heden afgebroken herenhuizen (zie Ronde Kom, ...). Handelspanden voornamelijk in noordwestelijke helft. Appartementsblokken tot vier bouwlagen van de tweede helft van de 20ste eeuw en kantoorgebouw Belgacom.

Basisbebouwing: breedhuizen met variërende gevelbreedte en twee tot twee en een halve bouwlaag onder pannen zadeldaken. Talrijke gecementeerde of bepleisterde lijstgevels, nummer 51 waarachter magazijn onder zaagtanddak en bouwvolume op gietijzeren zuiltjes, nummers 12, 20, 26, 28, 53-57, 59, 81, 84-86, 87, 94-96, 106: zogenaamd "Café Auto" met traveeën gevat tussen pilasters en golfmotief boven vensters en op kroonlijst; nummer 107. Hoekpanden van het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw -onder meer herbergen, met afgesnuite hoeken (nummers 84-86, 99, 103). Enkele breedhuizen uit het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw van rode baksteenbouw (onder meer nummers 74-78, 19-141), met bekleding van geglazuurde stenen/tegels (nummers 43-45, 88-92). Eclectische herenwoningen van circa 1900 (nummer 38, nummer 40 met neogotische invloed, nummer 99 met art nouveaureminiscenties). Regionalistische architectuur (nummers 42, 47-49, 93-97, 122). Voormalige autogarage in art deco (nummer 108). Tevens enkele meer vooruitstrevende panden van de jaren 1930 (nummers 25, 36 van 1938 naar ontwerp van G. Vandewalle). Merkwaardig woonhuis van 1938 (nummer 155). Opmerkelijk hoekappartementsgebouw met winkel (nummer 153) van 1956 naar ontwerp van A. Decan geaccentueerd door gebogen hoekerker over twee verdiepingen en deurtravee met dakvenster opengewerkt door rechthoekige raampartij ter hoogte van traphal.

• Stadsarchief Roeselare, 62/1938, 261/1956.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol