Geografisch thema

Reningelst

ID: 14151   URI: https://id.erfgoed.net/themas/14151

Beschrijving

Gemeente gelegen in Zandlemig Vlaanderen aan de rand van het Heuvelland, aan de voet van de Scherpenberg. De gemeente heeft een oppervlakte van 2.013 ha en telde in 1986, 1.427 bewoners.

Landbouwgemeente met een woonfunctie voor pendelaars onder meer naar Noord-Frankrijk. Weinig industriƫle activiteit, enkel een meubelfabriek in de Pastoorstraat. Reningelst had eertijds twee brouwerijen namelijk brouwerij "Sint-Joris" en "Den Ouderdom", beiden ontstaan in de 18de eeuw. De eerst genoemde, brouwerij Six, rechttegenover de kerk, staakte zijn bedrijvigheid in 1963. Het aantal herbergen, in 1970 nog 18, is teruglopend. Reningelst bezat vier windmolens in de 18de eeuw; thans verdwenen.

Kerndorp. Dorpskern gevormd door het Reningelstplein met de Sint-Vedastuskerk ten oosten; uitvalswegen naar de vier windstreken: Pastoorstraat (oost), Baljuwstraat (noord), Heuvellandseweg (west), Zevekotestraat (zuid). Lintbebouwing aan de uitvalswegen. Naast de dorpskern telt deze gemeente nog verscheidene gehuchten met name, de Ouderdom, de Busseboom, de Feutenaere en de Driegoen. De Klijte, het grootste en het meest zuidelijk gelegen gehucht van de gemeente, hoort thans bij het Heuvelland.

De parochie Reningelst werd door de Graaf van Vlaanderen Diederik van de Elzas in 1161 gesticht. De naam werd reeds eerder vermeld in 1107. Reningelst was tevens een belangrijke heerlijkheid. Het kasteel van de heren van Reningelst was gelegen ten zuiden van de kerk op het Reningelstplein. Het werd met de grond gelijk gemaakt in 1793 door de Franse legers. De heerlijkheden Zandberge en de Clytte waren eveneens op het grondgebied van deze gemeente gelegen.

Reningelst leefde voornamelijk van de landbouw en tijdens de 13de en 14de eeuw ook van de lakennijverheid. Dit laatste vormde een concurrentie voor de Ieperlingen vandaar de represailles in 1344 tegen Reningelst, Poperinge, Langemark, Zonnebeke. De beeldenstorm berokkende ernstige schade aan het dorp. In 1583 werd op Pinksterdag de kerk door de geuzen gedeeltelijk afgebrand. De Franse Revolutie liet ook zijn sporen na. Tijdens de Eerste Wereldoorlog lag Reningelst juist buiten de frontstreek. Het dorp werd niet verwoest, doch wel beschadigd.

Het grondgebied Reningelst telt een drietal Engelse kerkhoven: "Grootebeek British Cemetery" (Vlamertingseweg), "Reningelst New Military Cemetery" (Baljuwstraat) en "Reningelst Churchyard Extension 1914-1918" (Reningelstplein).

  • DELESTREZ W., Reningelst door de eeuwen heen, Reningelst, 1970.
  • HOUWEN H., Reningelst, in Aan de Schreve, IX, 1979, 4, p. 1-16.
  • TILLIE W., Gemeenten die Poperinge groot maken, Proven, Krombeke, Reningelst, Roesbrugge-Haringe, in Aan de Schreve, IX, 1979, 3, p. 20-28.

Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine
Datum  : 1989


Relaties