Woesten

Beschrijving

Sinds 1977, deelgemeente van Vleteren, in de Westhoek en Zandlemig-Vlaanderen, aan de baan Ieper-Veurne; 627 ha; 1297 inwoners (1974). Landbouwgemeente met woonfunctie voor pendelaars naar Ieper en in afnemende mate N.-Frankrijk. Voor 't eerst vermeld in 1138 als Wastina. Opgericht in 1161 door Diederik van de Elzas op het grondgebied van de parochie Reninge. Het patronaatsrecht van de kerk hoorde toe, in XVII, aan de abt van Voormezele. Samen met Elverdinge en Vlamertinge, deel uitmakend van grafelijk domein. Administratief en fiscaal behorend tot de Generaliteit der Acht Parochies. Verwoest tijdens W.O. I.

Langgestrekte dorpskom met lintbebouwing uit het begin van jaren 1920 en 1930 langs Woestendorp, de dorpsstraat (zie aldaar).

Quasi rechth. "dorpsplein" (parking!) met kerk, kerkhof en omlopend straatje (o.m. Kerkhofstraat) ten O. Lage arbeidershuisjes o.m. bewaarde beluikte kozijnen (drielichten) bij de "Posterijen", in l.g. Ten W. van kerk, resterende beboomde omwalling met tweeledige bakstenen boogbrug van voormalig kasteel; thans, centrale terp met nieuwe bouw uit jaren 1950. Schoolcomplex (schuintgov. Poperingestraat) en nieuwe sociale woonwijk, richting Elverdingestraat.

Auteurs : Agentschap Onroerend Erfgoed