Geografisch thema

Woesten

ID: 14156   URI: https://id.erfgoed.net/themas/14156

Beschrijving

Sinds 1977, deelgemeente van Vleteren, in de Westhoek en Zandlemig-Vlaanderen, aan de baan Ieper-Veurne; 627 ha; 1297 inwoners (1974). Landbouwgemeente met woonfunctie voor pendelaars naar Ieper en in afnemende mate N.-Frankrijk. Voor 't eerst vermeld in 1138 als Wastina. Opgericht in 1161 door Diederik van de Elzas op het grondgebied van de parochie Reninge. Het patronaatsrecht van de kerk hoorde toe, in XVII, aan de abt van Voormezele. Samen met Elverdinge en Vlamertinge, deel uitmakend van grafelijk domein. Administratief en fiscaal behorend tot de Generaliteit der Acht Parochies. Verwoest tijdens W.O. I.

Langgestrekte dorpskom met lintbebouwing uit het begin van jaren 1920 en 1930 langs Woestendorp, de dorpsstraat (zie aldaar).

Quasi rechth. "dorpsplein" (parking!) met kerk, kerkhof en omlopend straatje (o.m. Kerkhofstraat) ten O. Lage arbeidershuisjes o.m. bewaarde beluikte kozijnen (drielichten) bij de "Posterijen", in l.g. Ten W. van kerk, resterende beboomde omwalling met tweeledige bakstenen boogbrug van voormalig kasteel; thans, centrale terp met nieuwe bouw uit jaren 1950. Schoolcomplex (schuintgov. Poperingestraat) en nieuwe sociale woonwijk, richting Elverdingestraat.


Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs : Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

 • Is deel van
  Vleteren
  Vleteren (West-Vlaanderen)

 • Omvat
  Geallieerde bunker
  Wulvestraat 17 (Vleteren)

 • Omvat
  Hoeve
  Tempelstraat 13 (Vleteren)

 • Omvat
  Sociale woonwijk Groenerf
  Groenerf (Vleteren)

 • Omvat
  Woestendorp
  Woestendorp (Vleteren)

 • Omvat
  Zwarte knotpopulier als hoekboom
  Omloop-Zuid zonder nummer (Vleteren)