Kemmel

Beschrijving

Spilgemeente van het Heuvelland. 1145 inwoners (1-1-1989) en 1258 ha, gelegen in Zandlemig-Vlaanderen, in de Westhoek op de N.O.- helling van de Kemmelberg (156 m), hoogste getuigeheuvel. Overwegend vrij goed gedraineerde en vruchtbare zandleemen leembodems doorkruist door Haringe-, Grote Kemmel- en Willebeek. Op de topzone van de Kemmelberg komt een arme en droge tot matig natte lemig-zandbodem voor, met bos begroeid (ca. 44 ha).

Het grondgebied was reeds bewoond tijdens de prehistorie. Voorwerpen uit het Neolithicum, de vroege Ijzertijd (700-500) en in hoofdzaak uit de vroege La Têne-tijd (500-0), werden aldaar opgegraven. Een belangrijke nederzetting was gelegen op de Kemmelberg: de top was omgeven door een gracht en wal, die een gebied van 350 bij 90 meter breedte omsloten. Ook in de Romeinse periode was het gebied bewoond.

Kemmel komt voor het eerst voor in 916 onder de naam Kemlis; etymologisch afgeleid van het Latijnse culmen (top). Kemmel bezat reeds een kerk in IX.

Tijdens de beeldenstorm werd deze verwoest. Vnl. tijdens XV en XVI was Kemmel bekend om zijn lakennijverheid.

Het kasteel van 1622, aan de voet van Kemmelberg (Ieperstraat nr. 7), werd volledig verwoest tijdens W.O. I. In 1925 werd n.o.v. C. Pil & H. Carbon (Oostende)het neorenaissancistisch kasteel "De Warande" gebouwd (Bergstraat nr. 24) i.o.v. Baron Jacques Bruneel de la Warande.

Kemmel werd tijdens W.O. I volledig verwoest. Rond de Kemmelberg, een strategisch belangrijk punt, werd hevig gevochten (de slag van Kemmel 25 april 1918); het Franse gedenkteken (Bergstraat z.nr.) n.o.v. L. Cordonnier (Rijsel) en het Franse massagraf, gelegen op de heuvel getuigen van dit oorlogsgeweld.

Voorts zijn er verscheidene Britse begraafplaatsen: Kemmel Château Military Cemetery, La Laiterie Military Cemetery aan de Ieperstraat, Irish House Cemetery aan de Savaardlindestraat, Lindenhoek Chalet Military Cemetery aan de Lindestraat, Suffolk Cemetery, Kemmel nr. 1 French Cemetery, Klein Vierstraat British Cemetery aan de Poperingestraat, Godezonne Farm Cemetery aan de Kriekstraat. Tenslotte herinneren sevens het Amerikaans (Ieperstraat) en het Frans monument (Kriekstraat) aan W.O. I.

Reeds sinds XIX d is Kemmel een toeristisch centrum met vnl. vakantieverblijven voor de Noordfranse burgerij; toeristische attrakties waren o.m. de houten uitkijktoren met berekooi op de Kemmelberg (1880) en het doolhof gelegen ten O. van de kerk. In 1890 werd "Le syndical d'initiative Kemmel en avant" opgericht.

De grot O.-L.-V. van Lourdes n.o.v. M. Tatoux "rocailleur à Lille", gelegen in het park van het voormalige kasteel (Nieuwstraat z.nr.), was een belangrijk bedevaartsoord. Na W.O. I kende het fronttoerisme, mede onder impuls van de Belgische Touring Club een opgang cf. verscheidene hotels o.m. Dries nr. 29, Polenlaan nr. 7, 12. Thans neemt het dagtoerisme sterk toe (cf. o.m. hotels, restaurant, campings) mede door de werking van de in 1939 opgerichte V.V.V. Westvlaamse bergen (Streekhuis Malegijs Polenlaan nr. 12).

De landbouw is echter nog de voornaamste bestaansbron van Kemmel. Voor W.O. I was er nog een brouwerij. Thans woondorp voor pendelaars naar Ieper en Kortrijk.

Dorp gelegen aan de voet van de Kemmelberg, na W.O. I wederopgebouwd naar vooroorlogse aanleg cf. Ferraris (1770-1778). Dorpskom met bebouwing vnl. geconcentreerd rondom het Dries, driehoekig plein, ten Z.W. van de kerk, midden omhaagd en met bomen afgezet kerkhof. Voorts enige lintbebouwing aan de uitvalswegen o.m. Reningelstsestraat, en ten O. aan de z.g. "De Polka", kruispunt bij Reningelstse-, Ieper-, Nieuwkerke-, en Wijtschatestraat, vnl. uitlopend aan de Nieuwkerkestraat, aan de voormalige tramlijn Ieper-Nieuwkerke (verdwenen sinds midden 1950). Recente bebouwing vnl. vakantieverblijven op de N.O.- flank van de Kemmelberg o.m. aan de Bergstraat. Voorts, verspreide hoevebouw.

Uit archiefonderzoek blijkt dat de wederopbouw van hoeven, woon- en handelshuizen gebeurd is n.o.v. architect J. Dumont (De Panne); hij ontwierp o.m. ook het gemeentehuis (Polenlaan nr. 1), de pastorie (Kerkplein nr. 2). De kerk en de gemeenteschool voor jongens zijn n.o.v. architect A. Dumont (Brussel). Naast het kasteel De Warande ontwierpen de architecten C. Pil & H.

Carbon (Oostende), ook de zusterschool. Andere architecten als J. Lauwers (Kemmel), L. Verstraete (Izegem), C. Schmidt (Poperinge), M. Hocepied (Moeskroen) , F. Tilley (Elsene), F. Petit & J. Obozinski (Brussel), waren sporadisch betrokken bij Kemmels wederopbouw.

• A.R., D.V.G.
  • DIRIKEN P., Geogids Heuvelland, Toeristische-Recreatieve-Atlas van West-Vlaanderen, (St.-Truiden), (1988), p. 22-24.
  • Heuvelland '80. Een streek in beweging, Kemmel, Opbouwwerk Heuvelland (1972).
  • OSTYN G., STROBBE M. e.a., "Wat met de Kemmelberg?", Bijdrage tot de herwaardering van de Kemmelberg, (Kemmel), 1985.
  • Tijdschriften, toeristische folders en kaarten van de V.V.V.-Heuvelland.

Auteurs : Agentschap Onroerend Erfgoed