Beselare

Beschrijving

Deelgemeente van Zonnebeke van 2342 inwoners (1989) en 1433 ha. Voornamelijk landbouw en woondorp aan de autosnelweg A 19 Kortrijk-Ieper. Gelegen in Zandlemig-Vlaanderen; zacht golvend landschap. Het dorpscentrum ligt op een hoogte (53 m), die naar het westen en naar het zuiden. vrij steil overgaat naar vallei van Reutel-en Scheriabeek.

De oudst bekende schrijfwijze is Beveclare (1087). De dorpsheerlijkheid Beselare besloeg een groot deel van de gemeente en werd in 1705 tot markizaat verheven. Dorp bekend om zijn folkloristische heksenstoet.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het dorp volledig verwoest. De wederopbouw volgens aanlegplan van architect H. Hoste (Brugge), herstelt in grote lijnen het vooroorlogse stratenpatroon. Het vooroorlogs kerkhof rondom de kerk verhuist echter buiten de dorpscentrum. Dorpskom gevormd door Beselareplaats en Kerkplein met belangrijke uitvalswegen in noordelijke, westelijke en zuidoostelijke richting respectievelijk Beselare-, Wervik- en Geluwestraat. Recente woonuitbreiding ten oosten.

Basisbebouwing met breedhuizen van één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken.

Doorsnee-wederopbouwarchitectuur doorgaans vrij eenvoudig en in de lijn van het vooroologse, echter nu meer uniformiserend, zie meerdere eenheidsprojecten.

Buiten de dorpskom, verspreide hoevebouw meestal losse bestanddelen onder meer met boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type.

Uit archiefonderzoek blijkt dat verscheidene architecten medewerkten aan de wederopbouw van Beselare onder meer V. Degand (Brussel), C. Spriet (Izegem), J. Marstboom en L. Janssens (Menen), C. Evrard (Elsene), E. Van Belle (Brugge), A. Lener (Brussel), F. Lefever (Brussel), G. Boghemans (Menen), V. Provoost (Menen), J. Van Nieuwenhuyse (Kortrijk), E. De Loose (Brussel), V. Van Nieuwenhuyse (Ukkel), M. Dujardin (Komen), L. Hocepied (Moeskroen), R. Lemahieu (Gullegem), J. Maelschalk (Brussel), C. Debels (Kortrijk), C. Halsberghe (Menen).

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten.
  • MAES J.H., Gedenkboek van Beselare in de Eerste Wereldoorlog 1914-1918, Langemark, 1956.
  • I.D., Het markizaat van Beselare. 't Geslacht van der Woestinne. Burgelijke besturen. Met aanhangsel over folklore en heksen. (Beselare), 1965.
  • I.D., Beselaarse plaatsnamen en mengelingen, (Beselare), 1970.
  • I.D., Uit kerkelijk Beselare, (Beselare), 1960.