Sint-Hubrechtsstraat

Beschrijving

Van Ardooisesteenweg naar Spanjestraat; rechte straat met ongeveer midden in de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Aan het einde van de straat, tussen nummer 47 en nummer 51, wat uitspringend op de rooilijn, bunker uit de Tweede Wereldoorlog die fungeerde als Duitse communicatiecentrale. Op de hoek Onze-Lieve-Vrouwestraat, neogotische zijtrapgevel (1896) van de vroegere gemeenteschool. Voorts woonfunctie; enkele kleine winkels en café's. Basisbebouwing met breedhuizen van twee à zeven traveeën en twee à drie bouwlagen onder zadel-of mansardedak; het hoekpand zogenaamd "De Bonten Os" (nummer 14-16) telt nu echter zes bouwlagen. De hoekpanden vertonen allemaal afgeschuinde hoeken. Burgerwoningen waaronder talrijke eind 19de eeuw - begin 20ste-eeuwse lijstgevels: van baksteen met onder meer diamantkopversiering (nummers 6-8, 10, 22, 24, 26, 51) of bepleisterd met onder meer schijnvoegen, spiegels onder de vensters, festoenen en getoogde ramen in geriemde omlijsting voorzien siersluitsteen (nummers 18, 20, 28-30, 31). Nummer 26 van 1902 met typerende lijstgevel van rode baksteen met diamantkop versieringen. Interbellumrijwoningen getypeerd door bakstenen gevels met onder meer ritmerend gebruik van stenen banden en siermetselwerk (nummers 7-9, 11-15, 19, 28, 35, 39, 40-42, 41, 43), erkers (nummers 11-15, 19, 28, 39) en dakvensters met puntgeveltje (nummers 28, 35, 39, 41, 40, 42, 43). Arbeiderswoningen, waarschijnlijk teruggaand tot begin 20ste eeuw, van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak enkel aan de westzijde, op het einde van de straat (nummers 58-88); verschillende met gecementeerde of vernieuwde gevels. Beperkte bebouwing van na de Tweede Wereldoorlog, onder meer appartementsblok van vijf bouwlagen op hoek/ Ardooisesteenweg.

• Stadsarchief Roeselare, 42/1902.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol