Passendale

Beschrijving

Deelgemeente van Zonnebeke. Vnl. landbouw- en woondorp, enige industriële activiteit o.m. de kaasmakerij, gesticht in 1932, waarvan Passendale de naam van kaasdorp te danken heeft. Voormalige hoofdplaats van gerechterlijk kanton.

3 025 inwoners (1989) en 222 ha groot. Gelegen in Zandlemig-Vlaanderen; golvend landschap cf. hoge ligging (20-45m) met dorpscentrum op 55 m, doorsneden door de Passendale- en de Ravebeek. Passendale wordt voor het eerst vermeld in 855 onder de benaming Pascandala. Etymologisch betekent het waarschijnlijk dal van Pasko (Germaans Paskandala).

Tijdens W.O. I werd het dorp volledig verwoest. Vnl. gekend om de zeer bloedige slag om Passendale (31 juli . 10 november 1917). Oorlogsherinneringen verspreid over de gemeente: -Tyne Cor New Britisch Cemetery, Tynecotstraat, grootste Britse militaire begraafplaats op het vasteland met Missing Memorial of Muur der Vermisten met 34 957 namen.

-Canadian Memorial, Canadalaan.

-New Zeeland Memorial, .s Graventafelstraat.

-85th inf. Ballion Memorial, Passendalestraat.

Definitieve wederopbouw vnl. o.l.v. architect R. Cauwe (Brugge), herstelt in grote lijnen vooroorlogs stratenpatroon en inplanting met de toen gebruikelijke rechttrekkingen en verbredingen. Canadalaan werd nieuw aangelegd in functie van het Canadian Memorial. Dorpskom gevormd door Passendaleplaats, met parochiekerk aan O.-zijde en gemeentehuis aan N.-zijde. Uitvalswegen Molenstraat, 4de Karabiniersstraat, Passendalestraat, Statiestraat resp. in N.-, N.W.-, W.- en Z.-richting. Recente woonuitbreiding ten O. van de dorpskom Brouckhof-Noord en -Zuid.

Basisbebouwing met breedbuizen van één à twee bouwl. onder pannen zadeldaken.

Doorsnee-wederopbouwarchitectuur doorgaans vrij eenvoudig en in de lijn van de vooroorlogse, echter nu meer uniformiserend cf. meerdere eenheidsprojecten.

Buiten de dorpskom, verspreide hoevebouw meestal met losse bestanddelen o.m.

met boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type.

Uit archiefonderzoek blijkt architect R. Cauwe (Brugge) nauw betrokken geweest met de wederopbouw van Passendale. Hij ontwierp o.m. het gemeentehuis, klooster met school, gemeenteschool, en verscheidene hoeven, huizen en handelshuizen.

Bovendien werden hem verscheidene ontwerpen van andere architecten ter goedkeuring voorgeleyd. Andere voorkomende architecten: C. Van Moerkerke en Decraene (Roeselare), M. Hocepied (Moeskroen), A. Carette (Kortrijk), A. Knein (Brussel), V. Duyvewaardt (Roeselare), C. Billiet (Gent), A. Vos (Roeselare), E. Aspers (Roeselare), R. Lemahieu (Gullegem), J. De Bruyker en L. Fabri (Roeselare). De parochiekerk werd wederopgebouwd n.o.v. A. De Pauw (Brugge).

Referentie(s) A.R., D.V.G.

VERSAVEL G., Passendale 1914-1918 met hulde aan de gesneuvelden en oudstrijders, 1968.