Sint-Michielsstraat

Beschrijving

Van Sint-Michielsplein naar Meensesteenweg. Gebogen tracé. Aangelegd na de Eerste Wereldoorlog, met erge verwoestingen in de Iepersestraat en aan het Sint-Michielsplein. Gevarieerde functie met woonhuizen en winkels; vaak gecombineerde woon- en handelsfunctie (onder meer duidelijk bij nummer 1, 9, 22). Rijhuizen van twee bouwlagen onder pannen zadeldaken (nok parallel aan de straat) in regionalistische stijl (onder meer nummers 1-7, nummer 8, nummer 22 van 1927, nummers 26-32, nummer 46): parement van gele of rode baksteen met simili-stenen banden en onder meer getande lateien; siermetselwerk onder meer dambordpatroon, overhoekse lagen en omgekeerde zigguratmotief), licht uitstekende trapezodale erkers, dakvensters in tuitgeveltje, rechthoekige of boogvormige muuropeningen. Nummer 16: "Koffiehuis St.-Michiel" in dezelfde stijl van 1926, heden witgeschilderd, met beluikte ramen.

• Stadsarchief Roeselare, 180/1926, 36/1927.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol