Landegem

Beschrijving

Met 855 ha en 2571 inwoners (1981) de dichtst bevolkte gemeente van Nevele. Grenst ten noorden aan Merendree, ten oosten aan Drongen (thans gefusioneerd met Gent), ten zuiden aan Vosselare en ten westen aan Nevele en Hansbeke. Gelegen in de vruchtbare zandleemstreek. Als waterlopen vermelden we de Beek, de Kalene en het Schipdonkkanaal, ter vervanging van het vroegere Vaardeken. Vermeld in de 10de eeuw als "villa Landengehem", in het Liber Traditionum van de Gentse Sint-Pietersabdij. Het grootste deel van de huidige gemeente behoorde in het Ancien Régime aan de heer van Nevele, die hier enkele belangrijke leengoederen bezat. Daarnaast waren er ook enclaves van de heerlijkheid het Vlaanderse of Barelvelde, Vinderhoute-Merendree en Mere en verschillende lenen. Omgrachte hoeven en buitenplaatsen maken vanouds deel uit van het dorpsbeeld.

De gemeente kent de volgende wijken: Heistendries, Wildendries, Kapellendries, Westhoek en Herenthoek. De namen verwijzen naar de talrijke driesen die Landegem eertijds rijk was. Kerk onder patronaat van de abdij van Drongen. Parochie deel uitmakend van het bisdom Doornik, sinds 1559 bisdom Gent. Drie belangrijke verkeersaders doorkruisen de gemeente: de steenweg Zomergem-Nevele, de spoorweg Gent-Brugge en de E40-autostrade. Het dorp werd zwaar geteisterd tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Door de gevechten aan het Kanaal van Schipdonk werd de dorpskern met de kerk nagenoeg vernietigd. Thans landbouw- en voornamelijk woongemeente voor pendelaars.

• DE POTTER F.-BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen,reeks I, dl.3 , Gent, 1964-1870.
  • Landegem in oude foto's en prentkaarten, tentoonstellingscatalogus, Landegem, 1984.

Auteurs: Lanclus, Kathleen