Zeveren

Beschrijving

Gemeente ten noordwesten van de stad Deinze met een oppervlakte van 370 ha en 763 inwoners (1981). Sinds 1970 gefusioneerd met Deinze. Grenzend ten noorden met de Scheerbeek aan Vinkt en aan Meigem, ten oosten en ten zuiden met de Zeverenbeek aan Deinze en ten westen aan Vinkt. Gelegen in de Vlaamse Zandstreek. Vrij vlak landschap, met een waardevol gebied aan de vallei van de Zeverenbeek.

De steenwegen van Deinze naar Vinkt (met vernieuwd tracé van 1855) en van Wontergem naarMeigem doorkruisen de gemeente. Oudste vermelding als Severne (gelegen aan de Zeverenbeek) in 1123-1146. Het was een vorstelijk domein midden 16de eeuw verpacht aan de heren van Meulebeke. In 1577 werd de dorpsheerlijkheid, opgericht door de priorij van Papinglo (Maldegem), afhangend van de Sint-Baafsabdij, verenigd met de heerlijkheid Ter Meersch of Ter Vaalt onder Pieter de Bevere. Aldus kwam de heerlijkheid Zeveren onder het leenhof van de Oudburg. Latere eigenaars waren de familie de Caluwaert, de Beer en als laatste G.J. Mauhood-De Pattijn (tot eind 18de eeuw). De heerlijkheid Ter Meersch werd in 1655 tot baronie verheven.

Tijdens het Ancien Régime werd de gemeente administratief verdeeld in een oostelijke helft ressorterend onder de Oudburg van Gent en een westelijke helft behorend tot de kasselrij van Kortrijk, beide ambtsgebieden werden gescheiden door de Bekaertswegel.

Romeinse vondsten wijzen op een oude oorsprong van de nederzetting, gelegen aan een Romeinse heerbaan, de huidige Kouter-, Processie- en Izegemstraat. In de nabijheid werd ook de eerste Sint-Amanduskerk gebouwd door de Sint-Baafsabdij in opdracht van de Gentse kastelein Rogier die zijn "Goed 't Severin" aldaar overgedragen had aan de priorij van Papinglo, afhankelijk van Sint-Baafs, om er een altaar te stichten.

Voorts waren er enclaves van de heerlijkheden van Honschote, Wiericx, Leistraat, Herlebant, Ter Spelt, Roodonk en Lijkhuize.

Nog landelijke gemeente met verspreide bebouwing, thans voornamelijk met woonfunctie voor pendelaars naar Deinze of Gent.

• VAN STEENKISTE G. - VAN DER EECKEN W., Zeveren, in Het Land van Nevele, IV, 1, 1973, p. 6- 16.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen