Stationsdreef

Beschrijving

Tussen Stationsplein en Prins Albertstraat. Ca. 1600 vermeld als "Te Vrouwenhove Dreef" (kaart Roeselare-buiten); in 1641 als "Dreve naer 't Goet te Vrauwenhove" (kaart van L. de Bersaques), in 1875 "Avenue de la Gare" of "Stationslaan". Wegens optreden van Barnumcircus in 1901 "Barnumlaan" (1905) en "Boulevard de Barnum" (1918). Spoorlijn parallel aangelegd t.o.v. vroegere dreef naar de Vrouwenhove. Als oudste bebouwing, de vroegere boerderij van J. De Wilde (zie nr. 185). Vanaf 1894 verkavelingsaanvragen voor landerijen door weduwe J. De Wilde om er een riante villawijk op te richten.

Recht tracé. Heden vnl. woonfunctie. Bisschoppelijk Lyceum van de Grauwe Zusters tussen Zij-, Stokerij- en Doorgangsstraat (cf. Stokerijstraat nr. 9). Voorheen industrie, o.m. nrs. 211-213 voormalige juttespinnerij en -weverij "Pardou-Duthoo" (zie Ronde Kom, ...) en nr. 185 machinehuis met schoorsteen van voormalige likeurstokerij "La Mandel", nrs. 40-42 depot der modelstoomstokerij van "Elixir d'Anvers" en "Balsam". Nog beperkte winkelfunctie (b.v. nrs. 147-149 electriciteitswinkel van 1930 en nr. 182). Herbergen heden verdwenen.

Ca. 1900 drie "kasteeltjes": nr. 122, nr. 148 met behouden tuinpaviljoen (cf. infra), villa's en "stadsvilla's" (cf. naamgeving nr. 24 "villa Michel", nr. 46 "villa les Chrysanthèmes", nr. 159 "villa Lowell"). Talrijke burgerlijke rijhuizen: b.v. nr. 102 van 1904 (hersteld in 1920 n.o.v. G. Meerebout) met brede venstertrav., geblokt, voorzien van balusterbalkon; nrs. 113-115 van 1909 een samenstel in spiegelbeeldschema met brede venstertrav. als risaliet vroeger gemarkeerd door dakkapel met tuitgevel.

Eclectische architectuur van begin XX: nr. 40 met art-nouveau-invloed en nrs. 44, 122, 136-138; nr. 130 in neogotische stijl van begin XX; nrs. 167-177 n.o.v. V. Duyvewaardt van 1909, in 1920 door zelfde architect wederopgebouwd. Gebouwen in regionalistische stijl: o.m. nrs. 64-66 als samenstel met souterrain, nrs. 93-95 als samenstel waarbij nr. 95 n.o.v. A. Vos van 1922, nr. 117 met bovenlicht in omlijsting verfraaid met rozen, nr. 129 van 1921 met naamcartouche "De Rozen", nr. 193 n.o.v. J. Van Peteghem van 1931.

Uit het interbellum, huizen in neostijlen, o.m. nr. 124 neogotisch, nrs. 6-8 neobarok, nr. 22 neorococo. Eclectische gecementeerde gevels nrs. 90-94, 114-116. Nr. 98 cottage n.o.v. A. Van Coillie van 1929 (heden sterk verbouwd). Art-decowoonhuizen van verschillende types o.m. nr. 159 met art-decomotieven, nrs. 14-16 van 1935 inspringend met voortuin, en typerend ijzerwerk voor o.m. balkonleuning, hek, beglaasde ijzeren deur, nrs. 61-63 n.o.v. Vandermeer van 1938 en nr. 121 n.o.v. J. Van Peteghem van 1935 als samenstel van rode baksteen met granito-bekleding, nr. 63 deur met patrijspoorten. Meer vooruitstrevende architectuur o.m. nrs. 39-41 van 1947 n.o.v. J. Van Peteghem met benadrukte middenpartij met beglazing voor de trappen, nr. 54 met typerende consoles, nrs. 74 en 177 met centrale erkers. Nrs. 187-189, meer vooruitstrevende architectuur; nrs. 139 en 184 strakkere opvatting. Uit de jaren 1940: nr. 65 eigen woning van architect F. Deschrijver in pseudo-Normandische stijl. Uit de jaren 1970 schaalvergrotende appartementsblokken in beboomde tuinen van vroegere villa's o.m. nr. 148 in tuin van voormalige villa Biebuyck ijzeren hekken en behouden achthoekig tuinpaviljoen van hout met strooien dak te midden van kunstmatig aangelegde rotsformatie.

• SAR 26/1920, 193/1920, 244/1920, 144/1921, 353/1922, 197/1929; 130/1931, 26/1935, 345/1935, 142/1938, 143/1938.
  • DELBECKE J., e.a., Art ..., p. 61-62, nr. 61.
  • DEWEERDT A., Het Roeselaars industriegebied nabij de Sint-Amandsbeek, de Kleine Bassin en de Ronde Kom, in Rollariensia, XVIII, 1989/90, p. 143-144.
  • LYBEER L., op. cit.