Stationsplein

Beschrijving

Van Gasstraat naar Stationsdreef. Gelegen langs spoorweglijn Brugge-Kortrijk die dateert van 1847. Bij de wederopbouw wordt geopteerd voor een heraanleg van het stationsplein en een verhoging van de spoorwegbedding, tussen 1970 en 1975 komt laatst genoemde tot stand; in 1979 inhuldiging huidig station met viaduct en overdekt busstation. Ten noorden, rond punt, ten zuiden pleintje met fontein met de "Spelende kinderen" van G. Allemeersch (1988), waarachter muur opgericht ter ere van J. Lagae met bronzen gedenkplaat door J. Dupon.

Eenzijdig bebouwd plein met zowel lijst- als topgevels. De oudste bebouwing klimt op tot het vierde kwart van de 19de eeuw onder meer nummers 27 en 29, beide lijstgevels van drie bouwlagen met afgesnuit hoekrisaliet, nummer 27 van baksteen, nummer 29 gecementeerd. Tevens kleinschaligere 19de-eeuwse architectuur: nummer 13 van twee bouwlagen en drie traveeën met bepleisterde lijstgevel met neoclassicistische gevelversiering, maakte oorspronkelijk deel uit van eenheidsbebouwing vanaf nummer 9 met doorgang met troggewelf naar achterliggende ruimte met sheddaken op gietijzeren zuilen van het voormalige constructiebedrijf "Atelier Bonte Frères & Soeur". Ook nummers 2-3, respectievelijk "In den trap" en "St.Georges" met 19de-eeuwse kern en interbellum-bepleistering en -pui (nummer 3). Voornamelijk regionalistische stijl: onder meer nummers 37-41 vrij gaaf bewaard architecturaal geheel met nummer 37 naar ontwerp van A. Van Coillie van 1922 als typerende herberg met afgesnuite hoektravee met dakvenster; nummer 38, 39-40 twee lijstgevels in repeterend schema met dakvensters met afgeronde puntgevel, nummer 41 van 1922 met lijstgevel onderbroken door drie puntgevels verfraaid met overhoekse lagen. Verdere wederopbouwarchitectuur onder meer nummers 23, 36, 46, 47. Nummers 2-3 zijn herbergen van 1922 gekenmerkt door bepleisterde lijstgevels en rechthoekige ramen met afgeronde bovenhoeken, nummer 3 met latere winkelpui met bovenlichten verfraaid met glas in lood. Daarnaast ook neo-Vlaamse-renaissance (nummers 17-18) en art-decostijl (nummers 31-32). Voornamelijk horeca, en beperkte commerciële functie.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol