Ledeberg

Beschrijving

Gehucht van Pamel ontstaan rondom de op een heuveltop opgerichte eerste burcht der plaatselijke heren, waarvan slechts sporen en de vroegere burchtkapel overblijven.

De Dries, het ruime rechthoekige dorpsplein moet tot voor enkele jaren een typisch uitzicht hebben gehad, bepaald door witgeschilderde éénlaagse huisjes onder zadeldak (pannen), zoals er nog één naast nr. 33 behouden bleef, doch heden heeft het veel van zijn charme verloren. De korte zijden van het plein worden begrensd door de statige voormalige Lindemansschool en door de aangepaste voormalige hoeve van 1719. Voorts is de bebouwing in dit gehucht vrij recent.

Het landschap gevormd door de Ledeberg is beschermd.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne