Steenokkerzeel

Beschrijving

Straatdorp langs de zeer druk bereden provinciale baan Mechelen-Waterloo. Drie onderscheiden gehuchten met specifiek karakter: Wambeek, met voornamelijk lintbebouwing langs de hoofdbaan en de Wambeekstraat, Steenokkerzeel met stelselmatig 'ontkernd' centrum dat tot voor een paar jaar nog bestond uit dorpswoningen ingeplant rondom de kerk en langs de erop uitlopende straten, en Humelgem (zelfstandig dorp tot 1811) met voornamelijk concentratie langs en bezijden de baan naar Kortenberg.

Met de opbouw van de nieuwe luchthaven te Zaventem en de verplaatsing en uitbreiding der landingsbanen werd de westkant van het dorp afgesneden en begon een geleidelijke oostwaartse ontwikkeling, die in de hand werd gewerkt door de verkaveling van het Hamdomein en het ter beschikking stellen van gronden voor sociale huisvesting.

Het druk en zwaar verkeer van de hoofdbaan die als het ware de ruggegraat van het dorp vormt en de geluidshinder hebben de leefbaarheid ten zeerste aangetast.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne