Geografisch thema

Verwerijstraat

ID
1434
URI
https://id.erfgoed.net/themas/1434

Beschrijving

Genoemd naar de blauwververij van textiel die aan het einde van de straat was gelegen, aan de brug over de heden overwelfde Mandel. Oostzijde heden bijna volledig ingenomen door achterkant van het vier verdiepingen tellende Zuidpand (zie Zuidstraat). Westzijde met gevarieerd ensemble van rijwoningen met onder meer enkele gecementeerde lijstgevels uit eind 19de eeuw - begin 20ste eeuw (nummer 21, 34-36, 38). Nummer 40: fraai neogotisch getint hoekpand (hoek Iepersestraat) met twee trapgevels van gediversifieerde bruine baksteen, fialen, Brugse travee en stenen kozijnen. Nummer 18 is in regionalistische stijl met gele bakstenen gevel voorzien van band met overhoekse lagen en zowel rechthoekige als rondbogige muuropeningen. Nummer 16 is een bakstenen puntgevel van de jaren 1950 met pseudo-vakwerk en typerende omlijste vensters aansluitend bij de Anglo-Normandische stijl. Nieuwgebouwd appartementsblok van zes bouwlagen op de hoek met het Sint-Michielsplein.


Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C., TANSENS A. & VANNESTE P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Orgel voormalig klooster van de Zusters van Liefde

Er bevond zich een orgel in de kapel in het klooster van de Zusters van Liefde van Roeselare in de Verwerijstraat (in 1921 was het huisnummer 15). Deze vestigingsplaats is opgegeven en gesloopt in de jaren 1970. De zusters hebben zich dan aan de Meensesteenweg gevestigd. Rond 1870 was een orgel gebouwd door L.-B. Hooghuys (Brugge). Het is niet bekend of dit instrument de Eerste Wereldoorlog overleefde en of het in 1921 nog een nieuwe bestemming gekregen heeft. In 1921 werd een nieuw orgel gebouwd door J. Anneessens (Menen); dit orgel werd in 1982 weggegeven aan de parochie H. Familie in Moeskroen, wijk Le Tuquet.

  • ROOSE P. 2010: Verdwenen orgel voormalig klooster van de Zusters van Liefde, onuitgegeven nota's.
Auteurs : Roose, Patrick
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Omvat
    Burgerhuis met poort van 1867

  • Omvat
    Herenhuis

  • Is deel van
    Roeselare

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Verwerijstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/1434 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.