Vlamingstraat

Beschrijving

Aangelegd in 1889 als doorgang van de Ooststraat naar de Kleine Bassinstraat. Woon- en winkelfunctie die toeneemt naar de Ooststraat toe; zie verschillende burgerwoningen met tot winkelpui verbouwde begane grond (onder meer nummers 2, 4, 6, 9). Straatbeeld in het begin getypeerd door hoekpanden / Ooststraat met neoclassicitisch getinte cementbekleding (zie Ooststraat nummers 107, 109). Basisbebouwing met breedhuizen van twee tot zes traveeën en twee bouwlagen op verhoogde begane grond onder zadel- of mansardedak. Talrijke eind 19de eeuw - begin 20ste eeuw bepleisterde (onder andere nummers 2-4-6, 30, 34) of bakstenen lijstgevels (nummers 7, 9, 23, 25, 26, 27); nummers 13-15 en 25 met topgevels in eclectische stijl. Nummer 26 van 1910 naar ontwerp van V. Duyvewaardt (Roeselare): gele bakstenen lijstgevel met arduinen gevelbanden en lekdrempels. Nummers 14, 16-18 zijn meer vooruitstrevend en nummers 22-24 zijn van de jaren 1950 met typerende omlijste muuropeningen en ijzerwerk. Ook nieuwe bouw van maximum vier bouwlagen.

• Stadsarchief Roeselare, 262/1910.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol