Opdorp

Beschrijving

De ruime, beboomde driehoekige dries van Opdorp met drieskapelletje, gemeentelijke pomp en staande wippen vormt samen met de nog meest representatieve omgevende bebouwing een monumentaal ensemble. Beeldbepalend zijn hier het voormalig gemeentehuis, de gemeenteschool met schoolhuis, het voormalig kloosterhuis met ommuring en kapelletje en de woning met voortuin op de hoek met Meersveld.

Binnen de burgerlijke privé-architectuur vallen vooral enkele burger- en herenhuizen op uit de 19de- en begin 20ste eeuw die als de meest gave en authentieke voorbeelden kunnen gelden van huizen van de dorpsnotabelen, als brouwers, mulders, dokters of notarissen.

Auteurs: Bogaert, Chris